Ana Sayfa
Ortaklık Programı Hakkımızda
Tavsiyeler & Haberler
Yönlendirme
Reklam
Eklentiler
 
Haberler
Bu sayfayı paylaş google webiket oy ver tusuldat oyla delicious Digg it

10 bin TL krediniz hazır!

(Yayın Tarihi 09.06.2010)
Bireysel kredilerde artan rekabet ihtiyaç kredilerini patlattı...

Türk bankacılık sisteminde kullandırılan ihtiyaç kredisi rakamı 50 milyar lirayı aştı. Özellikle 2008 yılından sonra artış eğilimine giren ihtiyaç kredileri
bankaların kampanyaları ile önlenemez bir yükseliş içinde. Son dönemlerde bankaların müşterilerini, “Bankamızda sizin için ayrılmış 10 bin liralık ihtiyaç krediniz var. İstediğiniz zaman kullanabilirsiniz” gibi mesajlarla bombardımana tuttuğu biliniyor. Kredilerini ve kart ödemelerini düzenli olarak ödeyen müşterilerine mesajla ihtiyaç kredisi dağıtan bankaların amacı, bu pazarı daha iyi değerlendirmek. 10-20milyar lira gibi limitleri olan ve kefilli, kefilsiz, ipotekli ve ipoteksiz olmasına göre faiz oranı değişen ihtiyaç kredisine olan talebin 2008 krizinden itibaren arttığını gören bankalar, bu talebi  kendileri yönlendirme peşinde. İhtiyaç kredilerinde tüketicileri kampanya bombardımanına tutan bankaların özellikle 2010 yılı itibarıyla bu segmentte gaza tamanlamıyla basmasıyla 2009 yılında toplam43.8milyar lira olan bankaların ihtiyaç kredisi stoku, 2010 yılında mayıs sonu itibarıyla 6.1milyar lira artarak 50 milyar liraya ulaştı.

Rekabet, faizi yüzde 15’lere indirdi

2008 yılında başlayan ekonomik krizle birlikte, tüketici kredilerinde  ankaların en aktif olduğu segment olan konut kredilerinin bıçak gibi kesilmesi ve uzun bir süre bu alanda hareketlilik yaşanmaması bankaları
ihtiyaç kredilerinde daha aktif hareket etmeye itti. Yaşanan küresel
ekonomik krizde ihtiyatlı olmayı seçen bankalar, otomobil ve konut
kredilerinde yaşanan durgunluk ile rekabetin rotasını ihtiyaç kredilerine çevirdi. Bir biri ardına başlayan kampanyalarla ihtiyaç kredilerinde baş döndürücü artış yaşanırken, rekabetle birlikte bu kredilerin faiz oranları da yıllık bazda yüzde 20’lerden yüzde 15’lere kadar geriledi. Artan rekabet ve
faizlerde yaşanan düşüşlerle birlikte ihtiyaç kredileri de hızlı yükseldi. İşsizlik ve iç tüketimdeki canlanma gibi iki önemli etken, kredi faiz oranlarında yaşanan düşüş ve kampanyaların etkisiyle ihtiyaç kredilerini patlattı. Bankalar da, her ne kadar riski daha yüksek olsa da, konut ve taşıt kredilerine göre kâr marjı daha fazla olan ihtiyaç kredilerine yüklenmeye başladı.

Karsız ve batığı yüksek kredi riski

İhtiyaç kredilerinde yaşanan bu amansız rekabet bankalar açısından belli riskler de taşıyor. Bankacılar, işsizlikte herhangi bir düzelme görülemese de ihtiyaç kredilerine gözlenen artışın, seçici davranmayan bankalar için risk taşıdığını belirtiyor. Bankaların, hem faizi düşürüp, hemde seçici davranmamaları durumunda bu alanda sıkıntı yaşayabileceğine dikkat çeken bankacılar, bu durumun aynı zamanda kârsız ve batık oranı yüksek bir kredi tipi de oluşturabileceğini söylüyor. Artan rekabetle ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarının düştüğüne ancak kredi tutarının artmasıyla da batık oranının yükseldiğine dikkat çeken uzmanlar, bankaları uyarıyor.

Batık oranı yüzde 5

İhtiyaç kredilerinin  kullanımının artması, bu kredi segmentindeki batık
oranlarının da yükselmesini beraberinde getirdi. Öyle ki, ihtiyaç kredisindeki batık oranı son 4 yılda baş döndürücü bir hızla yükseldi. 2006 yılında 17.5 milyar lira olan kredinin batık oranı yüzde 1.1 iken, 2009 yılı sonu itibarıyla 43.8 milyar lira kredinin batık oranı yüzde 5.7 olarak gerçekleşmişti. Yılın ilk beş ayında ise kredi miktarı 50 milyar liraya yükselirken, batık oranı ise yüzde 5 (2.5 milyar lira) olarak gerçekleşmiş durumda. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde kredi tutarıyla birlikte batık oranının da artmasının olası olduğunu belirtiyor. Bankacılar, ihtiyaç kredisinin teminatı zayıf olmasına rağmen, her halükârda faizi daha yüksek olduğu için bankalar açısından daha kârlı bir ürün olduğunu, dolayısıyla bankaların ihtiyaç kredilerinde gaza basmaya devam edeceğini belirtiyor. 5-10 bin lira için kimse sicilini bozdurmak istemediği için bankalar ihtiyaç kredilerinde daha fazla gaza basıyor.

‘Tüketimdeki canlanma ve işsizliğin artması etkili’

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan:

Tüketici kredilerinin son iki yıldır artmasında, tüketimdeki canlanma
ve artan işsizlik etkili. Türkiye’nin yakalamış olduğu tüketim canlılığının yanı sıra bankaların, bireysel kredilere yönelmesi kaynaklı bir konjonktür de var. İhtiyaç kredilerine yıllık olarak bakıldığında tatil dönemleri, bayramlar ve yılbaşı gibi özel dönemlerde tüketim ciddi bir artış gösterir. Son dönemde ihtiyaç kredilerinin artmasında bir başka neden ise Türk Lirası’ndaki düşük faiz trendi. Bu trendin devam edeceği beklentisi ile bankalar, nispeten daha yüksek verim alabildikleri ve içeriye yeni müşteri sokabildikleri tüketici kredisine yöneliyor.

Konut daralınca ihtiyaca yöneldiler’

Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer:

Yaşanan küresel krizle birlikte konut kredilerinde ciddi daralma yaşanmıştı. Bu daralmayla birlikte bankalar da ihtiyaç kredilerine yöneldi. Bu yönelme doğrultusunda ihtiyaç kredisinde de artışlar gerçekleşti. Türk tüketicisinin
profiline ve davranış eğilimine baktığımızda 2009 ve 2010 yılında tüketici güven endeksinde ciddi bir düşüş olmadığı için tüketiciler harcama eğilimi ve kredi ihtiyaçlarını kısıtlamadılar. Bütün bunlar ihtiyaç kredileri tarafında artışın ardında yatan nedenler


Yorumlar ve Cevaplar

Lütfen, sorularınızı ve yorumlarınızı ekleyiniz.
İsim   
e-posta   
telefon   
(E-postanız ve telefonunuz yorumlarda gösterilmeyecektir.)
Yorumunuzu giriniz

Lütfen, sorularınızı ve yorumlarınızı ekleyiniz. Web sitesi editörümüz inceledikten sonra konuyla ilgili soru ve yorumları sitemizde yayınlayacaktır.
Bize iletmek istediğiniz kişisel sorularınız anonim olarak cevaplandırılacaktır. Herhangi bir konuda daha detaylı bilgi ya da danışmanlığa ihtiyaç duyarsanız lütfen telefon numaranızı ve e-posta adresinizi belirtiniz. Bir problemle karşılaştığınız takdirde lütfen isim ve soyadınızı tam olarak giriniz.


Bu sayfayı paylaş google webiket oy ver tusuldat oyla delicious Digg it
USD/TL:1.5033 / 1.5106 EUR/TL:1.9179 / 1.9272   EUR/USD:1.2758 / 1.2758   GBP/USD:1.5359 / 1.5359
Bize ulaşın Finzoom SSS Reklam Çözüm Ortaklarımız Finansal Terimler Sözlüğü Site Haritası Gizlilik Politikamız
FINZOOM © 2010 - Tüm Hakları SaklıdırBulgaria Romania Invest in Bulgaria